+ Pokaż spis treści

Żyrafa


ŻyrafyŻyrafy najczęściej żyją w małych stadach liczących 15 - 20 osobników. Lubią tereny równinne, porośnięte z rzadka wysokimi drzewami, których liście stanowią podstawę ich pożywienia. Najchętniej zjadają liście i pędy mimozy oraz pewnego gatunku akacji zwanego "żyrafią akacją". Rzadko jedzą trawę, gdyż wymaga to pewnego rodzaju gimnastyki. Aby schylić się do podłoża, muszą bardzo szeroko rozstawić przednie nogi, w celu zwieszenia głowy. W takiej pozie również piją wodę. Wysokość żyrafy stojącej z wyciągniętą w górę szyją dochodzi do 5,5 metra. Szyja, mimo imponującej długości zbudowana jest podobnie jak u wszystkich ssaków z 7 kręgów. Olbrzymi wzrost i doskonały wzrok pozwalają żyrafom dostrzec nadciągające niebezpieczeństwo ze znacznej odległości. Przestraszona żyrafa zaczyna biec nie stawiając jednak nóg naprzemiennie, lecz wyrzucając nogi jednej strony ciała jednocześnie, kręcąc przy tym ogonem. Jest zwierzęciem nieagresywnym, choć potrafi poczęstować nazbyt blisko podchodzącego wroga kopniakiem. U żyraf rogi są wyrostkami kości czołowej, pokrytymi owłosioną skórą. Wyrostki te w ciągu życia pokrywają się kostniną tak, że czaszka staje się z wiekiem masywniejsza, więc wraz z grubą skórą tworzącą rodzaj pancerza służy jako obrona w czasie walki.