+ Pokaż spis treści

Świstak


ŚwistakJest mieszkańcem otwartych łąk wysokogórskich Alp i Tatr. W polskiej części Tatr można go spotkać w piętrze hal na wysokości 1700 - 2300 metrów n. p. m.. Żyje w koloniach liczących od kilku do kilkunastu osobników zajmujących wspólne systemy nor. Jego ulubionym zajęciem jest czujne obserwowanie otoczenia w charakterystycznej pozie stojącego "słupka". W razie niebezpieczeństwa świstaki ostrzegają się gwizdem. aktywne aktywne w ciągu dnia, poszukują pokarmu w postaci różnego rodzaju roślin. Nory świstaków można znaleźć w piarżyskach pod kamieniami. Nory główne, w których zwierzęta przesypiają zimę mogące mieć 2 metry głębokości i kilkadziesiąt metrów długości prowadzą do dużej komory wysłanej sianem. Przez cały rok gromadzą w nich zapasy. Jedno mieszkanie bywa zasiedlane nawet na kilkadziesiąt lat. Przed wejściem do nor znajdują się kopce usypanej ziemi, tzw. wygrzebki, zawierające resztki nie wykorzystanego pożywienia z poprzednich lat. Nora letnia służy za schronienie w czasie niebezpieczeństw, do wypoczynku i opieki nad młodymi. Świstaki październiku zapadają w 6 - miesięczny sen zimowy, na który cała kolonia udaje się razem zamykając norę od środka. W czasie snu zimowego wszystkie procesy życiowe ulegają spowolnieniu, spada tętno, temperatura ciała obniża się do 8 stopni Celsjusza, a liczba oddechów spada do 1 na cztery minuty.