+ Pokaż spis treści

Słoń afrykański


Słoń afrykańskiSłonie lubią taplać się w błocie i w wodzie, ale prysznice błotne to nie tylko zabawa. Te olbrzymie zwierzęta pozbawione gruczołów potowych, więc pokrycie skóry błotem chroni przed pasożytami i zapewnia chłodzenie ciała.

Zakochanesłonienieryczą, by sięwzajemnieodnaleźć. Stworzyłyskomplikowany system komunikowaniasięnaodległośćzapomocąinfradźwięków, niesłyszalnychdlaczłowieka. W ten sposóbwitająsię, śpiewają, zalecają i informują o znalezieniuwody. To skuteczniejszeniżtrąbienie, ponieważ ma większyzasięg i nietrafia do niepożądanegoucha. Mowasłoni jest przeznasodbieranatylkojakodziwnedrganiapowietrza. Infradźwieki to fale o częstotliwości do 30 Hz. Emitują je silneporuszeniaziemi, burze, erupcjewulkanów. Pomrukisłoni w niskiejczęstotliwości (14-35 Hz) rozchodząsięnaprzestrzenikilometrównierozpraszającsięnawietrze.

Samce i samiceżyjąniezależnieodsiebie i przemieszczająsięnaniezwyklerozległymobszarze. Niemająokreślonychpórgodowych. Samicemajązdolnośćrozrodczątylkoprzezkilkadni, średnio co czterylata. Samcewabioneprzezpartnerkidługąseriąpomrukówniskiejczęstotliwości, trwającąnawetprzezpółgodziny. Ciążatrwaod 18 do 22 miesięcy - najdłużejwśródznanychżyjącychssaków. Samicarodzizazwyczajjednomałe, które waży od 77 do 136 kilogramów i ma 91 centymetrów wysokości. Młode wypija 11,4 litra mleka dziennie. Karmienie piersią może trwać nawet do 10 roku życia.

Do czego służy słoniowi trąba?

Anatomicznie trąba to połączenie nozdrzy i górnej wargi. Jej giętkość i zdolność manewrowania imponujące. Słonie potrafią podnosić małe przedmioty, na przykład monety, rozłupywać orzechy i wyjadać tylko ich smaczną zawartość. W dziewiętnastym wieku G. Cuvier ocenił, że trąbę słonia buduje 40 tysięcy mięśni. ostatnie badania ujawniły, że ich liczba jest znacznie większa (około 100 tysięcy). Trąba waży do 200 kilogramów, nie zawiera kości, chrząstek, zbudowana jest wyłacznie z mięśni, naczyń krwionośnych i limfatycznych, nerwów, tkanki tłuszczowej, skóry i włosów. Trąba słonia azjatyckiego może pomieścić 8,5 litra płynu, a spragniony samiec może wypić w ciągu 4,6 minuty 212 litrów wody. Jest wykorzystywana w czasie zdobywania pokarmu, picia wody, dotykania, podnoszenia, obwąchiwania, wydawania dźwięków . Jest narzędziem porozumiewania się, a także bronią w czasie walki.