+ Pokaż spis treści

Mrówkojad wielki


Mrówkojad wielkiOsiąga
długość od 100 do 120 centymetrów, waży od 20 do 40 kilogramów. Zamieszkuje sawanny i otwarte przestrzenie leśne, lasy tropikalne, gdzie poszukuje swojego przysmaku - mrówek i termitów. Wyróżnia go wydłużony, rurkowaty pysk oraz wysoko wyspecjalizowany zmysł węchu. Bez przerwy wącha powietrze, ziemię i lokalizuje potencjalną zdobycz. Zmysł węchu mrówkojada jest przynajmniej 40 razy czulszy niż ludzki. Po zlokalizowaniu zdobyczy szybkimi ruchami łap zakończonych twardymi pazurami kopie otwór i wdziera się do wnętrza gniazd. Jego długi język jest pokryty lepką śliną pochodzącą z gruczołów położonych u podstawy szyi. Chodzi charakterystycznie kołysząc się na boki. Powodem niezdarnego poruszania się jest opieranie ciała nie na całych stopach, lecz na ich twardych krawędziach oraz posiadanie wydłużonych pazurów, które nie chowane. Przednie łapy mrówkojada potrafią bardzo dotkliwie okaleczyć wroga ostrymi pazurami.