Rok szkolny 2015/16
[-]

RANY JULEK, ALE NAWARZYLIŚMY BIGOSU!!!



„Polacy zawsze umieli gotować, tylko po swojemu. Przez lata tym, co determinowało polską kuchnię, był domowy budżet. Nie było tradycji i kultury gotowania, jedzenia. (…) Zresztą sytuacja polityczna, w której Polska trwała przez czterdzieści lat, też jej nie pomagała rozwijać się kulinarnie. Mam książkę o kuchni galicyjskiej w Polsce sprzed wojny. Ile w niej jest ciekawych przepisów! Niestety, później czas się zatrzymał. Nie kultywowano tego.”
 

(Michel Moran, kucharz i juror w telewizyjnym programie "MasterChef")

 

Nawet jeśli nie jesteś Francuzem, to zgodzisz się chyba, że sztuka kulinarna, to też sztuka (i to przez duże „S”). Dlatego nie zdziw się, że w ramach naszego tegorocznego cyklu polsko-rosyjskich spotkań artystycznych zaprosiliśmy nauczycieli i uczniów szkoły przy Ambasadzie Federacji Rosyjskiej na - przygotowany przez naszą młodzież - Wielki Festiwal Potraw Polskich.


Wystąpiły:
 

- śliczne szarlotki z polskich jabłek,

- ciasta niebędące szarlotkami (ale też śliczne i też polskie),

- dwa tęgie gary bigosu,

- pierogi z wszystkim, co udało się w nie wsadzić,

- i inne.