+ Pokaż spis treści

Dziobak


Dziobak (fot. wikimedia)Dziobak
to małe, ziemno-wodne zwierzę, posiadające giętki, kaczkowaty dziób, gęstą, krótką sierść i łapy zaopatrzone w błonę pławną. Samce posiadają rogowe ostrogi na tylnych kończynach, połączone ze specjalnym gruczołem produkującym w okresie rui trującą substancję. Ten przedziwny ssak spotykany jest w rzekach, strumieniach i jeziorach wschodniej Australii, gdzie można go zobaczyć w czasie nurkowania po małe larwy owadów i inne bezkręgowce. Między kolejnymi zanurzeniami pod wodę spędza kilka minut na lądzie i żuje jedzenie zgromadzone w torbach policzkowych przy pomocy rogowych krawędzi szczęk. Właściwe zęby występują tylko u młodych dziobaków. Dziobak w czasie nurkowania trwającego około dwóch minut, oczy i uszy ma zamknięte, a zdobycz lokalizuje przy pomocy dzioba. Znajdują się na nim czułe receptory dotyku, które umożliwiają precyzyjne określenie miejsca znajdowania się pokarmu, odnalezienie drogi w nocy lub w mętnej wodzie. Temperatura ciała dziobaka utrzymuje się na stałym poziomie 32 stopni Celsjusza, nawet w czasie pływania w lodowatej wodzie. W niskiej temperaturze otoczenia metabolizm nasila się, podwyższając temperaturę ciała. Proces ten odbywa się sprawnie dzięki dobrej izolacji, którą stanowi gęste futro zatrzymujące powietrze jako warstwę izolacyjną w czasie pobytu w wodzie. Na lądzie zwierzak przebywa w norach wykopanych na brzegach rzek, unikając w ten sposób dużych różnic temperatury, mogących wahać się od -15 stopni zimą do 40 stopni latem.